8 evropskih zemalja zajedno na putu prema odgovornom istraživanju i inovacijama

Objavljeno: 28. 02. 2017.

 Evropska komisija je odlučna da premosti jaz između naučne zajednice i društva u cjelini. Kao takav, D-STIR projekat („Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije korištenjem socio-tehnickih integracija“) povezuje tehničke stručnjake s humanistima kako bi društveni i poslovni potencijal bio maksimalno iskorišten - odnosno provedbu odgovornog istraživanja i inovacija (RRI). U Evropskoj uniji, RRI je definisan u formalnoj agendi iz 2011. godine

22. i 23. februara 2017. godine svečano je otvoren ovaj projekat koji je započeo 1. januara 2017. godine, a trajat će do 30. juna 2019. godine. Partnerstvo vodi Jugoistočna regionalna razvojna agencija iz Rumunije.

Osnovni cilj ovog programa je razviti koordinirane politike i aktivnosti u programskom području i raditi prema evropskoj strategiji 2020, koja uključuje tri dimenzije: pametan, održiv i uključiv rast. D-STIR projekat je također važan jer uzima u obzir socio-ekonomski uticaj inovacija i ovaj projekt promoviše društveno-tehničko integrisano istraživanje, kao metodu istraživanja.

D-STIR projekat je odobren u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, koji je finansiran od strane Evropskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF), Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) i Instrumenta evropskog susjedstva (ENI). Ukupna vrijednost projekta je skoro 2 miliona eura.

Kick off sastanak u Košicama, Slovačka, čiji je domaćin bio Cassovia Life Science, pokazao je da su svi partneri odlučni postići i ostvariti ciljeve projekta. Na događaju održanom 23. februara, partneri i sudionici su se upoznali s metodama i kako i naše istraživanje može biti odgovorno (Miklós Lukovics – Prvo mađarsko udruženje za odgovornu inovativnost). Događaj je također služio kao platforma za prezentiranje ciljeva, metoda, glavnih koraka i strukturu D-STIR projekta (Nina Irimia - Jugoistočna regionalna razvojna agencija). Ovaj događaj je završen okruglim stolom o provedbi odgovornih inovacija u zemljama projektnih partnera, kao i o izazovima i očekivanjima (Martin Haranta - Cassovia Life Science).

Još dva javna događanja su planirana u toku projekta: događaj u aprilu 2018. godine, Bukurešt i završni događaj u junu 2019. godine, također u Rumuniji.

Za više informacija o D-STIR projektu, molimo posjetite:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir

Lista partnera D-STIR projekta:

-          Jugoistočna regionalna razvojna agencijaRumunija,

-          Cassovia Life Sciences,

-          Prvo mađarsko udruženje za odgovornu inovativnost,

-          ELI-HU istraživanje i razvoj,

-          Razvojni centar srce Slovenije,

-          Institut fizike Češke akademije nauka, Nacionalni institut fizike, istraživanja i razvijanja nukleranog inžinjeringa,

-          Bwcon GmbH,

-          Regionalna vlada okruga Csongrád,

-          Centrali Bohemian inovacijski centar,

-          Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA,

-          Razvojna agencija Srce Istre.

Pridruženi partneri projekta: Ilfov okrug, Kosice samoupravni region i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Kalendar događaja