“Eko-smart stambena rješenja za starije osobe“: pridružite nam se na Transfer Seminaru EU projekta WIDER u Trstu, 14.5. 2015.

Objavljeno: 15. 04. 2015.

Osnovni cilj EU projekta WIDER jest da unutar novih ekonomskih mikro-sektora zajednički nazvanih “eko-smart stambena rješenja za starije osobe“, pruži priliku malim i srednjim poduzećima da otkriju nove tržišne niše, te kroz inovaciju svojih proizvoda i usluga oblikujući iste prema standardima gore navedenih sektora, ostvare novi poslovni razvoj i rast. Istovremeno, time će doprinijeti i većoj kvaliteti života starijih ljudi, na način da im omoguće siguran i ugodan život u vlastitom domu, u skladu kako s ekološkim tako i sa standardima ICT tehnologija i teleasistencije.

Zahvaljujući WIDER Inovacijskim Vaučerima, 42 inovativna pilot projekta su nedavno isfinancirana i realizirana u korist malih i srednjih poduzeća, koja su dakle na ovaj način dobile konkretnu priliku, financijska sredstva, a povrh svega znanje o tome kako inovirati, kako prijeći iz tradicionalnih makro-sektora koji su u krizi, u nove mikro-sektore, te na taj način ostvariti dobit i novi ekonomski rast.

Potaknuti velikim zanimanjem iskazanim za aktivnosti WIDER-a od samog početka projekta, odlučili smo organizirati ovaj Srednjoeuropski Transfer Seminar u Trstu. Osim glavnih partnera projekta, tu će se okupiti nekoliko inovacijskih stručnjaka i konzultanata iz Italije, Katalonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji će s učesnicima seminara podijeliti vrijedno znanje i iskustvo koje su tijekom projekta pružili poduzećima-polaznicima specijalno osmišljenih radionica o “novim scenarijima” poslovnih mogućnosti, te konkretnog osposobljavanja za inovatorstvo unutar vlastitih malih i srednjih poduzeća.

Među učesnicima posebno ističemo g. Ruperta Golea, arhitekta i gradonačelnika mjesta Šentrupert u Sloveniji te inicijatora nagrađenog slovenskog pilot projekta “Silver House”, koji će učesnicima Seminara iz prve ruke prenijeti svoje trostruko iskustvo: iskustvo osmišljavanja dobitnog projekta, iskustvo “knowledge providera” u svojstvu kojega je prenio konkretno inovatorsko znanje i know-how nagrađenim slovenskim poduzećima te - od posebnog značaja za predstavnike javnog sektora– iskustvo i poziciju lokalne vlasti naspram većih inovacijskih projekata, uz konkretne upute i sugestije što i kako organi javne vlasti mogu učiniti da pripomognu, olakšaju i promoviraju inovativne procese unutar malih i srednjih poduzeća na svom teritoriju.

Na Seminaru će također sudjelovati predstavnici nekoliko uspješnih malih i srednjh poduzeća iz gore navedenih zemalja koje su nagrađene WIDER Inovacijskim Vaučerom, koji će posvjedočiti o vlastitom inovatorskom iskustvu tj. kako su konkretno uspjeli realizirati svoj “inovacijski skok” unutar gore navedenih sektora i time si otvoriti nove razvojne mogućnosti i perspektivu za daljnji rast.

Seminar se održava na engleskom jeziku, učešće je besplatno, a namijenjen je prvenstveno predstavnicima javnog sektora i stručnjacima iz srednje, istočne i jugoistočne Europe koji se bave osmišljavanjem, definiranjem i provedbom javnih politika, financijskih poticaja, te raznih mjera potpore u korist malih i srednjih poduzeća, poduzetništva i inovatorstva, te koja uključuju značajke energetske učinkovitosti i/ili domotike i s idealnim fokusom na stambena rješenja za starije osobe. Na primjer: predstavnici lokalne, pokrajinske i državne uprave, gospodarskih komora, fondova za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, regionalnih razvojnih agencija, udrugâ poduzetnika, javnih zdravstvenih sustava, domova i centara za osobe starije životne dobi, stručnjaka za AHA i AAL, itd.

Dodatne informacije i prijavnica su dostupne na web stranici  http://www.wider-project.eu/news/central-european-transfer-seminar-on-eco-smart-housing-for-elderly-in-trieste.html . Registracija je otvorena do popunjenja kapaciteta.

Kalendar događaja