JAVNI POZIV ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA SUDJELOVANJE NA REGIONALNOJ RADIONICI

Objavljeno: 25. 08. 2017.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA poziva  predstavnike slijedećih kategorija iz BiH :

• MSP, Tier I ili Tier II dobavljači u automobilskoj industriji.

• MSP, Tier I ili Tier II dobavljači u elektronskoj industriji.

• HPC provajderi ili centri

• Stručnjaci ili konsultanti upoznat sa temom inovacija i digitalizacijom industrije

• Kreatori politika (regionalni ili nacionalni nivo) koji se bave inovacijskom politikom, relevantnim iz perspektive ovog projekta

da  iskažu interes za sudjelovanje na regionalnoj radionici koje se organizira u sklopu projekta  InnoHPC - High-performance Computing for Effective Innovation in the Danube Region ( Računarstvo visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji) finansiranog u okviru Interreg Danube Transnational Programme.

Pod vodstvom vodećeg partnera Fakulteta za informacijske studije iz Novog Mesta (Slovenija) projekt implementira nekoliko partnera širom Dunavske regije uključujući i Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju SERDA iz BiH.  Glavni cilj projekta InnoHPC je kreirati transnacionalnu laboratoriju računarstva visokih performansi. Ova laboratorija  će podržati firme u razvoju proizvoda intenzivnog znanja sa visokom dodatnom vrijednošću, omogućujući im da razviju i testiraju svoje proizvode u virtualnom okruženju.Iskustva pokazuju da ovo može dugoročnije smanjiti vrijeme razvoja proizvoda i troškove. Naša je namjera razviti laboratoriju koja će usitinu koristiti potrebama biznisa.

Svrha regionalne radionice je:

• Podijeliti i validirati rezultate potreba i mogućnosti za HPC unutar Dunavskog regiona u odnosu na elektronski i automobilski sektor.

• Izbor odgovarajućih preporuka za razvoj HPC-a na nivou EU, Dunavske regije  i na nacionalnom nivou

Radionica se održava 13. septembra 2017. godine na Zlatiboru (Srbija) i okupiće relevantne regionalne zainteresovane strane kako bi predstavili rezultate dosadašnjih analiza i raspravljali o specifičnim smjernicama za razvoj HPC-a u kontekstu koncepcije industrije 4.0 na nivou EU, Dunavske regije i na nacionalnom nivou. Na radionici će se analizirati HPC u EU,u Dunavskoj regiji, u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, te  potrebe firmi za HPC i kompetencije. 

 Ukoliko smatrate da ste kompetentni za sudjelovanje u regionalnoj radionici i za aktivnu diskusiju o digitalnoj transformaciji industrijskih smjernica te da možete doprinijeti uspješnom radu radionice, pozivamo Vas da nam pošaljete pismo interesa sa kratkim opisom Vaših kompetencija/ referenci u traženom području  i motivacijom za učešće najkasnije do 04. septembra 2017. godine na mail amela@serda.ba ili faruk@serda.ba . Napominjemo da je broj učesnika ograničen.

Više informacija o projektu možete dobiti linku: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/innohp.

Kalendar događaja