Počela realizacija projekta INNOHPC u okviru EU Programa transnacionalne suradnje Dunav

Objavljeno: 24. 02. 2017.

U Novom Mestu u Sloveniji 9. i 10. februara 2017.godine održan je prvi sastanak partnera i sastanak upravnog odbora  u okviru projekta INNOHPC- Računarstvo visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji, koji se realizuje u okviru EU Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014 -2020.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA jedan je od partnera u projektnom konzorciju sastavljenom od 18 organizacija , a to su: Fakultet informatičkih studija u Novom Mestu, Privredna i industrijska komora Slovenije i Univerzitet u Ljubljani iz Slovenije , Izvršna Agencija za više obrazovanje, istraživanje, inovacije, razvoj i finansiranje inovacija i West univerzitet Temišvar iz  Ruminije, , RISC Software GmbH Austrija, Istraživački centar za regionalni i globalni razvoj iz Bugarske , Univerzitet u Rijeci-Centar za napredno računarstvo i modeling iz Hrvatske , IT4Innovations Nacionalni centar za superkompjutere- VSB-Tehnički univerzitet Ostrava iz Češke ,Budapeštanska privredna i industrijska komora iz Mađarske, Tehnički univerzitet Košice  iz  Slovačke, Regionalna razvojna agencija Šumadije i Pomoravlja i Univerzitet Novi Sad iz Srbije, Regionalna razvojna agencija za  Bjelasicu, Komove and Prokletije iz Crne Gore,Agencija za transfer inovacija i tehnologija iz Moldavije i  Univerzitet iz Edinburgh-a, Edinburgh Parallel Computing Centre iz Velike Britanije i Waterford tehnološki institut iz Irske.

Računarstvo visokih performansi (HPC) je rastuća tehnologija opće namjene koja može  poboljšati okvirne uslove za inovacije koje drastično povećavaju efikasnosti inovacija i smanjuju vrijeme razvoja proizvoda.

Glavni cilj InnoHPC projekta jeste stvaranje transnacionalnog HPC laboratorija za sudizajniranje inovativnih proizvoda sa visokom dodanom vrijednošću u transnacionalnim lancima vrijednosti .

InnoHPC je usmjeren na  MSP i klastere, pružajući mogućnost za povećanje  efikasnosti inovacija i pridruživanje transnacionalnim lanacima vrijednosti u Podunavlju. Visoko obrazovanje i istraživačke institucije sa HPC će dobiti pristup raznolikim slučajevima iz stvarnog života i mogućnosti da iskoriste svoj poduzetnički potencijal. Kreatori politike i organizacije za poslovnu podršku će dobiti vrijednu institucionalnu podršku za svoje politike i inicijative.

InnoHPC projekat je pionirski rad na poboljšanju okvirnih uslova za inovacije, pružajući jedinstvenu institucionalnu i tehnološku infrastrukturu, posebno dizajniran kako bi okupio i iskoristio HPC infrastrukture na transnacionalnom nivou. 

Kalendar događaja