Predstavljen projekt podrške razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja ( FGSME) koji finansira EU

Objavljeno: 29. 01. 2015.

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA jučer je predstavljen projekt “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja- FGSME“, koji finansira EU, čiji je cilj stimulacija ekonomskog rasta i zaposlenosti u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održive ekonomske aktivnosti. Kao specifična ciljna grupa, u okviru projekta prepoznata su brzorastuća mala i srednja preduzeća (MSP), kao jedan od najznačajnijih potencijala za ekonomski rast i zapošljavanje.

U uvodnom izlaganju, direktor SERDA Ševkija Okerić podsjetio je na izuzetno nepovoljan poslovni ambijent u našoj zemlji i brojne prepreke koje onemogućavaju razvoj MSP. To potvrđuje i činjenica da je u našoj zemlji registrovano svega 6 MSP na 1000 stanovnika i 15 firmi na 1000 stanovnika, za razliku od EU gdje je registrovana 41 firma  na 1000 stanovnika, istakao je Okerić. 

Ukupna vrijednost projekta FGSME  je 520.670,00 eura od čega EU finansira 441.470,00 eura iz sredstava IPA 2011. Prema riječima šefa Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Martina Schiedera, Europska unija je do sada za MSP u našoj zemlji izdvojila 20 miliona eura. On je također naglasio da brzorastuća MSP u BiH imaju veliki potencijal za otvaranje novih radnih mjesta te da se mjere koje budu preduzete kroz ovaj projekat mogu iskoristiti na svim nivoima vlasti kako na lokalnom tako i na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Projekt podržava sektor MSP kroz jačanje njihove konkurentnosti što bi trebalo dovesti do novih zapošljavanja, a što je u skladu sa novom inicijativom EU i BIH, COMPACT FOR GROWTH.

Projekat FGSME će narednih 16 mjeseci provoditi SERDA u saradnji sa općinama Ilijaš, Vogošća, Novi Grad Sarajevo, te Udruženjem poslovnih savjetnika-LESPNet.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je istakao kako se ova općina trudi popraviti poslovni ambijent ali da je u ovom trenutku jako malo novih investitora. “Uključivanjem u ovaj projekt želimo  pomoći naprednim privrednicima sa područja općine Ilijaš, i već smo prepoznali neke od njih, jer oni mogu doprinijeti razvoju bh. ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta” istakao je Fazlić.

Fikret Hadžić, predstavnik Udruženja poslovnih savjetnika-LESPNet je istakao da će u okviru projekta LESPNet-ova podrška biti konsultantska. “Pomoći će se kompanijama u različitim segmentima, kao što je npr. podrška izvoznim aktivnostima, jer smo ustanovili da izvoz predstavlja veoma značajan segment tih firmi te da je potrebno unaprijediti njihove izvozne aktivnosti”, kazao je Hadžić.

Senior program menadžer SERDA Asad Karišik predstavio je Centar za podršku biznisu ( BBC )  koji je uspostavljen u okviru projekta, a koji će pružati usluge brzorastućim MSP i lokalnoj zajednici kroz praćenje brzorastućih MSP, podršku razvoju akcionih planova i razvoj sektora MSP u lokalnim zajednicama, podršku uspostavi poslovne saradnje brzorastućih MSP, dijaspore i stranih poslovnih partnera…Također, zvanično je predstavljena i internet stranica projekta www.msp.ba sa cjelokupnom bazom MSP na nivou BiH, koja pruža osnovne informacije o regulatornom okviru za poslovanje, dostupnim fondovima, kao i servisima pretrage poslovnih partnera i lokacija za obavljanje poslovanja. 

Kalendar događaja